Chcete jesť zdravšie? Držte sa týchto zásad



V posledných rokoch pribúdajú ľudia, ktorých trápia potravinové alergie. Kedysi sme o potravinových alergiách nepočuli. Ľudia mali len to, čo si vypestovali, kdežto dnes máme na výber s množstva potravín, ktoré sú bohaté na konzervanty a iné prídavné látky, ktoré bývajú najčastejšou príčinou vzniku potravinových alergií a intolerancií.

Ak ale chcete jesť zdravšie, mali by ste sa držať týchto zásad.

Kvalitné pečivo si pečte doma


Pečivo je základom jedálnička snáď každého z nás. Nezabúdajme, že pečivo, ktoré je dostupné v hypermarketoch, býva z polotovarov. Je to rozmrazené pečivo, ktoré býva pečené, takže nemôžete očakávať 100% čerstvosť. Navyše tí, ktorí majú intoleranciu na niektorú zložku, napríklad na lepok, nemôžu jedávať takéto pečivo. Tým, ktorí majú potvrdenú celiakiu, alebo majú na ňu nábeh, odporúčame robiť chlieb z kvalitnej bezlepkovej múky na chlieb. Bezlepkovú múku dostávali kedysi celiatici len na predpis a vyzdvihnúť si ju mohli len v lekárniach, kde bola cenovo najdostupnejšia. Dnes už nie je problém dostať sa ku kvalitným bezlepkovým múkam. Keďže týchto ľudí pribúda, pribúdajú aj špecializované predajne, ktoré predávajú aj múku pre celiatikov a ľudí s inými potravinovými alergiami.

Keď si budete piecť pečivo doma, viete, čo všetko si tam dáte. Prirodzene si do pečiva nepridáte škodlivé látky, ktoré by mohli vášmu tráveniu ublížiť. Pečenie doma odporúčame predovšetkým tým, ktorí majú intoleranciu na glutén, vadia im vajcia a majú potvrdenú histamínovú intoleranciu.

Vyhýbajte sa sladkostiam z obchodov
Známe sladkosti, ktoré predávajú všetky hypermarkety a supermarkety, obsahujú množstvo éčiek, ktoré zdravým ľuďom síce nevadia, ale existuje vysoká pravdepodobnosť, že im v budúcnosti spôsobia zdravotné ťažkosti. Ak chcete jedávať zdravšie, vyhýbajte sa „komerčným“ sladkostiam a keď tak, kupujte sladkosti od lokálnych BIO výrobcov. Vyrobiť si chutné sladkosti môžete aj doma. Stačí si kúpiť zdravšiu alternatívu pšeničnej múky – špaldovú múku, klasické kvasnice nahradiť vínnym kameňom a tým, ktorí majú intoleranciu na laktózu alebo kazeín, odporúčame mlieko nahradiť rastlinnou náhradou. Vynikajúcou surovinou na prípravu zdravých sladkostí je aj kokosová múka. Okrem koláčov a zákuskov ju môžete používať aj na dochucovanie a zahusťovanie polievok.

Do zdravia sa oplatí investovať

Ak chcete jedávať zdravšie, vyhýbajte sa polotovarom, zmrazeným tovarom, namiesto lacnej „nesky“ nakupujte výberovú kávu, mäso kupujte len v malých lokálnych mäsiarstvach a sladkosti si robievajte doma z kvalitných surovín. Ak sa budete držať týchto rád, vaše výsledky budú podstatne lepšie. Možno vás kvalitnejšie suroviny vyjdu drahšie ako tie s množstvom éčok, myslite však na svoje zdravie. Veď do zdravia sa oplatí investovať!

Komentáre